Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Μακρονήσι 60 χρόνια μετά...







Τη Κυριακή 25 Μάη σύντροφοι, συντρόφισσες από όλα τα μετερίζια βρεθήκαν εκεί για να τιμήσουν τους κρατούμενους αγωνιστές του Μακρονησιού, τους δολοφονημένους φαντάρους χωρίς οπλα, τις γυναίκες και τα παιδιά, που βρέθηκαν εκεί με τη βία και να δώσουν υπόσχεση ότι τίποτα δεν τέλειωσε, όλα συνεχίζονται!

Η τυπική εκδήλωση μνημόσυνο διοργανώθηκε με ευθύνη ΚΚΕ. Οι οδηγίες που είχαν δοθεί στο τύπο σχετικά με το τόπο αναχώρησης ήταν λάθος αλλά και για πρώτη φορά το πλοίο δεν περίμενε το καθιερωμενο μισάωρο για να φτάσουν όλοι. Για πρώτη φορά δεν υπήρχαν σε κάποια σημεία άνθρωποι για να οδηγήσουν το κόσμο στη προβλήτα. Για πρώτη φορά πρώην κρατούμενοι υπερήλικες πια και κόσμος που ήθελε να φτάσει στο Μακρονήσι έμεινε απέξω από το καράβι, που όπως έλεγαν στο Λαύριο ναυλώθηκε με 10.000 ευρώ από το ΚΚΕ, ειδικά για να προσεγγίσει το κολαστήρι, εως τωρα το καραβι που πηγαινε στο Κολαστηρι με παρεμβαση των σωματείων εργαζομενων Πειραιά και των αντιστασιακων οργανωσεων παραχωρουνταν χωρις ναυλο. Ήταν η πρωτη φορά που το πλοίο έφευγε από το Λαυριο και οχι από το Πειραιά και η πρώτη φορά που δόθηκαν χρηματα σε εφοπλιστη για το ναύλο του.!

Αποτέλεσμα πολλοί να ψάχνουν λάντζες και άλλα μεσα για να φτάσουν στο Μακρονήσι και τελικά τα κατάφεραν...

Εκεί τους περίμενε το λιμενικό...πρωτόγνωρο κι αυτό για όσους και όσες έχουν ξαναπάει όπως και οι καταπατητές κτηνοτρόφοι... (προσωρινοί "ιδιοκτήτες" του νησιού μέχρι να πλακώσουν οι μεγαλοεργολάβοι) που με απειλητικό ύφος και τατουάζ στα μπρατσα με το δικέφαλο αετό, τους υπενθύμιζαν ποιοι κάνουν "κουμάντο" στο νησί και πως το καταστρέφουν. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι καταπατητές συνηθίζουν να απειλούν ανθρώπους και με τη φράση γεμάτη νόημα "εκτός απο τη Μακρόνησο, υπαρχει και ο Γραμμός..." ( σ.σ εκτος όμως απο τη Μακρόνησο υπαρχει και η πηγάδα..)

Στη καθιερωμενή τυπική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη ΠΕΚΑΜ (πανελλήνια ένωση κρατουμενων αγωνιστων Μακρονήσου) με αξιομνημόνευτη συναίνεση και μιας και η δημοκρατία τους δεν θέλει να "αναμοχλεύει" πάθη που δημιούργησε, απουσίασαν όλα τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ , κανένα δεν έστειλε εκπρόσωπο, τελευταία φορά που έστειλαν ήταν το 2006... από τότε και μιας και οι κρατούμενοι αγωνιστές φεύγουν σιγά-σιγά θεωρούν οτι δεν έχουν να βγάλουν πολιτική υπεραξία και ψήφους. Αλλωστε την πολιτική υπεραξία και όχι μόνο την έχουν βγάλει με τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον εμφύλιο, τις εκτελέσεις, τις εξορίες, την εξόντωση ολόκληρου του κινήματος, των αγωνιστών, την εξόντωση ενός λαού που πόθος του ήταν η ελευθερία, η αυτοοργάνωση και η λαοκρατία... πράγματα ανεπιθύμητα και επικίνδυνα για την εξουσία και τα τσιράκια της.

Η παρέμβαση που έγινε στο κολαστήρι του Μακρονησιού και τα πανό που σηκώθηκαν έκαναν τους κρατούμενους αγωνιστές να θυμηθούν γιατί πολέμησαν, γιατί φυλακίστηκαν, να σταθούν δίπλα τους και να βγαλουν φωτογραφίες, να λάμψει η ελπίδα στα μάτια τους. Τίποτα δεν χάθηκε όλα συνεχίζονται!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ